Tøj

Tøj!

Det er ingen hemmelighed at jeg er vild med at sy. Jeg har efterhånden også fået lavet en del tøj. Noget fra skoleprojekter, andet bare fordi jeg lige havde lyst. Jeg har ikke fået syet så meget til andre, men det håber jeg på kommer en dag, så andre kan nyde mine kreativiteter.

Som en del af undervisningen i beklædning på Tekstilformidling, har vi haft om bæredygtighed. Jeg valgte at gå i en retning der skulle sætte fokus på hvordan vi kan bruge vores gamle tekstiler der bare ligger hjemme, og vise præcis HVOR meget vi kan udnytte de rester vi har til overs. Jeg havde for lang tid siden fået min søsters gamle gardiner. Der var omkring 2mx4,5, og jeg fik en kjole, 2 nederdele, et par shorts, en top, en bamse, mange meter kantebånd og 8 små kurve ud af det.

Vi skulle desuden vise vores evner inden for photoshop, så jeg lavede dette billede af alle mine stykker tøj.

Jeg har lært utrolig meget håndværksmæssig på min uddannelse, og det åbner nye døre hver eneste dag. Jeg har indset at mit talent ikke ligger inde for håndstrik (medmindre det er meget enkelt), og har i stedet kastet mig over maskinstrik. Jeg har strikket den her trøje i uld. trøjen er strikket i 5 stykker (forstykke, 2 ærmer, 2 bagstykker), og så syet sammen i hånden med madrassting. På fronten er der et hulmønster i den ene side, og det vakte meget vrede i mit liv. Generelt de første forsøg med maskinstrik var noget man hurtigt blev lidt aggresiv af, men når man så sidder med et færdigt produkt, er det verdens fedeste følelse.

Design af Susan Jackson

Jeg er vil med matchende sæt! Ingen hemmelighed der. Da jeg var i praktik på Kulturmaskinen i Odense, fik jeg kreeret 2 sæt. Det var første gang at jeg har arbejdet ordentlig med jersey, og det var en succes.

Jeg fortsatte min succes i strik da vi havde et projekt hvor vi tog udgangspunkt i Paul Smith. Jeg valgte at inkoorporere en corgi på mit sæt som altid. Sættet består af bomuld og uld, for at skabe en kontrast i materialet. Det samme med farverne.

På TEKO har vi haft et trykforløb. I den forbindelse lavede jeg et mønster, der var en hyldest til Dia De los Muertos (de dødes dag). Men fordi det er mig, sneg jeg nogle corgier med ind i mønstret, for at gøre det så personligt som muligt. Mønstret er et jeg lavede til halloween, da jeg ville være kreativ med et græskar, og sigtede efter at lave noget anderledes.

 

Jeg har også fået syet et par bukser efter at have stoffet liggende i meget lang tid. Mønstret har jeg lavet selv, efter at have set en super fin model.

Trøjen til venstre var et sats, da ærmerne er en meget tynd jersey. Jeg endte med at have to lag i ærmerne, for at det passede med det strikkede. Den melerte trøje havde jeg ikke nok stof til ærmerne også. Jeg havde heldigvis en rest med sølv look, som lige passede til ærmerne. Og som en ekstra bonus var der en godzilla på.

Den prikkede trøje er en jeg syede da jeg var i praktik. Det er et standard mønster, som dog måtte have ekstra 7 cm i ærmerne, for at mine abearme kunne passe dem. Trøjen til venstre er en stor rest jeg fik, og som lige passede til en trøje til mig. På ryggen har den et læg, da jeg fik lavet halsåbningen alt for stor.

Jeg har på kort tid fået syet mange forskellige trøjer. Og endelig har jeg fået taget billeder af dem alle sammen. De fleste er lavet af stof jeg har haft liggende i alt for lang tid, mens et par stykker af dem er lavet af stof jeg simpelthen bare måtte eje. Den grønne trøje er syet af stof jeg strikkede i 2009, da jeg var på gymnasie besøg på TEKO, og vi fik lov til at prøve de store strikkemaskiner.

Projekt Navngivningsfest! Manden og jeg skulle til navngivningsfest, og så tænkte jeg at jeg godt kunne nå at bikse en ny kjole sammen. Jeg havde fundet det her helt fantastiske strikkede stof hos Huset no. 7 i Herning hvor jeg er frivillig. Den er bare overlocket sammen, og er altså helt enkel, men det strikkede stof er så fantastisk!

Til min eksamen på Teko som designteknolog i 2012, valgte jeg at arbejde med det firma der hedder Irregular Choice. Det er et firma der mest laver fantastiske sko (det er sådan et par jeg har på, på billederne). De har ikke lavet så meget tøj, så jeg ville lave en kollektion som passede ind i deres design DNA, og så man kunne se en rød tråd mellem både sko, mønster, print og fantasi. Jeg endte med at sy 2 af kjolerne op. Jeg har selv designet printet, og så printet selve stoffet på nogle af de smarte maskiner de har på Teko.

Efter at min mormor sov ind i 2012, fik jeg en masse af hendes gamle kjoler. Jeg fik efter lang tids ubeslutsomhed endelig lavet den her fine kjole. Den består af to af hendes gamle, og det var et lidt større projekt end jeg havde regnet med. Jeg har valgt at putte foer i, da stoffet var lidt slidt bag på.

 

Efter en lille regnefejl med en for kort lynlås, så blev den da færdig, og er lækker og varm at have på! Hurra for at være bæredygtig, og samtidig mindes sin mormor!

Efter at være startet på TEKO igen i 2014, har jeg fået lavet nogle projekter. Blandt andet denne fine nederdel i beklædning. Eneste krav til opgaven var at den skulle være i sort, hvid eller begge dele.

 

Vi skulle tage udgangspunkt i en ting (meget bredt emne), og så ellers bare gå amok. Jeg tog udgangspunkt i HP lampen, og brugte nogle af de elementer lampen består af til at få ideer med. Kjolen består udelukkende af firkantede stykker som er syet sammen så det ligner trekanter.

Endnu et projekt fra TEKO, designteknologen. Vi havde kjoleprojekt, og skulle lave en kjole. Kravene var at der skulle være et ærme, og en krave. Jeg syntes det kunne være sjovt at prøve at lave noget hvor kraven og ærmerne ikke skulle være skyld i at man kunne have en meget åben kjole. Det blev så til denne flotte sag. Jeg har lavet det sådan at der er nogle stropper i det grå stykke, som man kan sætte sin bh igennem, så den ikke smutter op når man har sin bh på. Ret smart syntes jeg selv!

Endnu et projekt fra Teko. Opgaven hed jakke, og eneste krav var en lomme af en art, og en krave. Jeg valgte at fokusere på at lave jakken så enkel som mulig, men med nogle store fine detaljer i form af flæser på ryggen. Lommerne foran består også af en stor flæse. Foret i jakken og under flæserne er noget farvet mønstret stof, for at gøre den lidt speciel.

Jeg får tit stofrester og tøj og diverse af venner, bekendte og familie, og det sætter jeg virkelig pris på! Jeg fik af min tante et kæmpe stort sengetæppe, som havde et virkeligt fantastisk mønster. Det var forskelliget på for og bagside, og det kaldte bare på at blive gjort til et stykke beklædning. Jeg fik afprøvet min helt nye babylock (3-trådet overlocker) som jeg havde købt brugt.

Noget af det jeg syntes er blevet rigtig fint med denne kappe, er at alle indvendige sømme har fået monteret kantebånd, så den ser mere færdig og professionel ud.

Da jeg i 05/06 gik på Ringe Fri og Efterskole havde vi DOSO (Den obligatoriske Selvalgte Opgave). Vi skulle skrive om en uddannelses institution og lave en opgave inden for samme fag. Jeg ville gerne være tøjdesigner, men havde på tidspunktet ikke evnerne eller tiden til at sy en skjorte fra bunden af. I stedet købte jeg en skjorte i en genbrugsbutik, og re-designede den. Jeg har så senere givet den sort kantebånd og sorte knapper, da jeg syntes den ikke var helt færdig.

Jeg lavede i 2010 et helt almindelig pencilskirt, som jeg så broderede på. Det var mit første spæde forsøg på at brodere, og jeg har bare brugt almindeligt akryl garn. I dag ville jeg nok bruge noget bomulds amager garn, da holdbarheden er lidt bedre. Men man lærer af sine fejl.

Sådan en som jeg, har jo altid virkelig meget stof liggende fra forskellige projekter. Dette sorte stof er noget jeg har virkelig mange meter liggende af. Noget lækkert jersey som ikke bliver brugt nok!

 

Jeg er meget glad for store kjoler og trøjer, og tænkte at en blonde ville være en fin detalje til sådan en stor kjole. Hvis man kigge rgodt efter kan man se en blonde forrest som er lige over knæene. Det giver et lille ekstra tvist, så den ikke bare er helt plan på forsiden.

Til Roskilde 2013 havde vi en grilfest med tema i transport gruppen. Og når der er temafest bliver man nødt til at gå all in! Der var græsk tema, så jeg gik efter en græsk gudinde med masser af guld og hvidt, som forhåbentlig ville forblive hvidt selvom det var en festival.

 

Det var første gang at jeg har syet med sådan noget metal guld tråd. Og det er nok også sidste gang jeg gør det. Det var skrækkeligt, og det knækkede hele tiden. Næste gang bliver det med almindelig sytråd.

 

Copyright © All Rights Reserved